INTEGRALE GUASHA THERAPIE 
BEZOEK AAN HET TCM UNIVERSITEITSZIEKENHUIS
2 JANUARI 2014

 

 

 


De ingang van het ziekenhuis

 Als er iets te vieren valt, organiseren Chinezen een eten("tje"). In ons geval was het een bijeenkomst van de vroegere medewerkers van MeiMei's onlangs overleden moeder. Er wordt voor zo'n gelegenheid een aparte ruimte in het restaurant afgehuurd. Iedere keer valt het weer op hoe solidair zo'n groep is. De gemeenschappelijke herinnering aan mijn schoonmoeder wordt levend gehouden door tenminste een keer in de honderd dagen zo'n bijeenkomst te houden. Gedurende een lunch of diner zijn de Chinezen op hun best. Er wordt voortdurend plezier gemaakt. "Tussendoor" bekommeren zij zich om elkaar. Zonder dat iemand over zichzelf spreekt, verplaatst de groep zich spontaan in ieder van haar leden. Ik moest onwillekeurig aan het 'een voor allen, allen voor een' van de franse musketiers denken. Niet verwonderlijk dat deze keer wij in het middelpunt stonden. Zonder dat wij zelf ook maar een hint hadden gegeven, 'was de groep van mening' dat ons verblijf niet compleet zou zijn zonder een werkbezoek aan het TCM universiteitsziekenhuis. De arts-specialist en chef de clinique dr. Wu was 'toevallig' een vriend van een van de deelnemers. In een mum werd er een afspraak geregeld....


 


Close-up van de facade

 


Hier halen de mensen hun pasjes op.

Voor onze begrippen is het in het ziekenhuis een 'chaos'. Massa's mensen bewegen zich continue van de ene plek naar de ander. Toch funktioneert het. Kalmte en overzicht bewaren, naast de enorme dagelijkse werkdruk is geen kleinigheid. Soms is de stress van de gezichten van het personeel echter goed af te lezen.

Het TCM universiteitsziekenhuis is een staatsonderneming. Het wordt bijna geheel gesubsidieerd. De mensen zelf betalen een kleine bijdrage.

 

Het ziekenhuis is drukker dan het Amsterdams centraal station op het spitsuur. Hier een bijzonder rustige wachthoek.

 

 

De spreekkamer van de chef de clinique
dr. Wu

 

 De chef de clinique (het hoofd) van de TCM poliklinische afdeling is dr. Wu. Een kleine man met een zeer beminnelijk voorkomen. Hij is 20 jaar arts en heeft deze afdeling opgezet. Ofschoon hij constant overal 'tegelijkertijd' bezig was, en ons bezoek 'redelijk' onverwachts ('last minute') plaatsvond, begroette hij ons buitengewoon vriendelijk. Door de drukte had hij helaas niet veel tijd voor uitgebreide uitleg. Maar we mochten overal toekijken en ook foto's maken (mits de identiteit van de patient(e) onherkenbaar bleef).  

 
De behandel-units voor de TCM therapie

 

 
Een assistent-arts behandelt de nek met guasha. Het ging er stevig aan toe.

De guasha is een vast onderdeel van de behandeling, dit in combinatie met de moxa-lamp, de akupunktuur, de "cupping", de tuina en een kruidenmedicatie. De meeste patienten krijgen van alles wat. Door de tijdsdruk is er een hoog tempo van behandeling. In de behandelkamer lopen patienten en behandelaars constant door elkaar heen. Niemand die zich daaraan stoort.


Dr. Wu, de assistent-arts en MeiMei rond de patiente. Opvallend is de combinatie van 'invoelen" enerzijds en (zeer) beslist optreden bij de behandeling anderzijds. Dr. Wu, zo schat ik in, is een zeer ervaren arts. Het respekt dat hij krijgt is overeenkomstig.

 
Terwijl MeiMei toekijkt behandelt dr. Wu de patiente verder.

 
In het kamertje ernaast krijgt een patiente een "cupping" behandeling. De vlam trekt de glazen kop vacuum waarna de laatste op de rug geplaatst wordt.

Bij ons bezoek kreeg de 'cupping' het meeste accent. Deze methode en die van guasha lijken zeer op elkaar. In beide gevallen wordt de micro-circulatie gestimuleerd met uittreden van serum, cellen en toxinen uit de capillairen in het weke bindweefsel. Dit stimuleert het immuunsysteem, terwijl er tevens ontgifting (detox) plaatsvindt. 

 

 
Het "landschap" ziet er dan als volgt uit.


In de behandelkamer is het komen en gaan. Niet achter elkaar maar alles tegelijkertijd.....Hier bespreekt dr. Wu een patiente met zijn staf.

Dr. Wu, vierde van links, doet zelf de intake. Onderdeel is het voelen van de pols. Voor Westeners is het onbegrijpelijk, dat dit en een korte anamnese (ziektegeschiedenis) voldoende zijn voor het bepalen van de behandeling. Ben je benieuwd naar de buitengewoon effectieve behandelingsmethoden van TCM (en vooral Guasha), dan is er in Nederland alle gelegenheid hierover meer te weten te komen. Gewoon een afspraak met MeiMei maken! 

 


Niets gaat zonder de polsdiagnose!


Pijnafdeling

 

Chinezen 'zweren' bij de kruidentherapie. Wat de arts voorgeschreven heeft, wordt vervolgens in de ziekenhuisapotheek toebereid en afgegeven. De meeste kruidencombinaties bevatten bittermiddelen en stimuleren o.a. de ontgifting.


Wachtenden voor de Chinese kruidenapotheek

 
Verpakte kruiden in alle mogelijke samenstellingen op het schap

 
Een kijkje in het magazijn.

 
Het verwijzingsbord naar de specialistische afdelingen

Denk niet dat in China een TCM ziekenhuis een tweederangse instelling is. Integendeel. Wat ik ook in mijn schoonfamilie (en hun kennissenkring) beluister, vertrouwen steeds meer mensen op een 'complementaire' aanpak. De specialisaties (o.a. naar ziekten) lijken precies op die in het Westen: interne geneeskunde, longziekten, nefrologie (nierziekten) etc. etc., alles echter vanuit een integrale ('comprehensive') benadering.

Dit bericht laat zien hoe belangrijk TCM in China is. Wij waren geprivilegeerd om er een kijkje te mogen nemen. Dr. Wu verontschuldigde zich vanwege gebrek aan tijd. Maar hij zei meteen: 'laten we per e-mail of telefonisch verder corresponderen'. Dat laat MeiMei zich geen twee keer zeggen. In korte tijd twee top-specialisten te leren kennen - prof. X.Zhang en dr. Wu - is een schat om zorgvuldig te bewaren. 

 
Een eenzame boom in de "tuin" met fitness apparatuur

Info & Contact
info(at)meihan-guasha.nl


Links
TE GAST BIJ PROF. X.ZHANG
BEZOEK AAN HET TCM UNIVERSITEITSZIEKENHUIS
NAAR PRAKTIJK EN OPLEIDINGEN

BOEK "STROOMSYSTEEM EN OPTIMALE VITALITEIT"
HOME

Zie ook website
"INTEGRALE GENEESKUNDE"


 
  © Copyright 1996 - 2014 by Han M. Stiekema & MeiMei Yu. Alle rechten voorbehouden. Last updating 04/05/14