INTEGRALE GUASHA THERAPIE
KERST 2013
TE GAST BIJ PROF. X.ZHANG
BEIJING, CHINA

 
 

Samen met Prof.X.Zhang voor de Kuan Yin,
de “beschermvrouwe” van zowel haar als MeiMei


Het karakteristieke front van het restaurant


Maitreya Boeddha in de entree

Op eerste Kerstdag ontving prof. X.Zhang ons bij haar thuis in het westen van Beijing. Echt een grote eer!  Temeer zij net van een buitenlandse reis terug was en over twee dagen opnieuw vertrok! Zij ontving ons met grote hartelijkheid.  Direct vanaf het begin wilde zij alles van MeiMei”s werk weten. Zij toonde grote interesse in onze ervaring met de Integrale Guasha, het samengaan van Guasha en de Integrale Stroomsysteem- therapie. Ze was zichtbaar blij met mijn handboek ("Flow System Therapy") dat ik haar gaf. Naarmate het gesprek vorderde, bleek hoe haar ervaring en de onze grote gemeenschappelijkheid vertoonde. “We hadden elkaar eerder moeten ontmoeten” zei ze met grote nadruk. Dit met betrekking tot haar leeftijd, waarin zij haar onderzoeks- en therapeutische werk (helaas) heeft opgegeven. Ze kon het vervolgens niet laten om ons ook nog een beknopte samenvatting van haar Guasha-systeem te geven.  De levendigheid van onze uitwisseling was zo groot, dat wij volle twee uur bij haar verbleven. Ze stemde toe, toen wij haar voor teaching naar Nederland uitnodigden. Toen ook nog bleek dat zij en MeiMei verre familie van elkaar zijn, was de vriendschap beklonken. De gastvrijheid bleek echter nog verder te gaan. Ze had geregeld, dat wij vervolgens een uitgebreid diner met de directeur/manager van de Guashaschool, mevrouw Li  en haar familie, zouden hebben.  


GRANDIOOS ETEN MET MEVROUW LI

Mevrouw Li is de manager van prof.X.Zhang. De beiden kennen elkaar al 20 jaar, direct bij het begin van de Guashaschool. Sindsdien doet zij al het organisatorische werk. Mede dankzij haar inzet kreeg prof X.Zhang al gauw bekendheid. De lezingen, de trainings en de 200! TV optredens, de organisatie van de School en het management van de Shop met alle Guasha-artikelen, dat alles is haar verantwoordelijkheid.  Logisch dus, dat het gesprek met haar vooral die aspekten belichtten. MeiMei was al vele jaren bekend met de School, dus werd er open over de ups en downs gesproken. Een groot problem is het feit, dat steeds meer mensen het werk van prof.X.Zhang “simpelweg” stelen en onder eigen naam “aan de man brengen”. Anderen doen precies het omgekeerde. Zij gebruiken de naam van prof.X.Zhang zonder ooit echt door haar te zijn opgeleid. In China, zei mevrouw Li, word je niet beschermd door enige wet, dus sta je machteloos. In jullie land is dat natuurlijk veel beter…..MeiMei en ik keken elkaar veelbetekenend aan…..zeiden wijselijk maar niets. Mevrouw Li had vervolgens veel waardering voor het feit, dat MeiMei zich al die jaren voor prof.X.Zhang had ingezet.


Sommige van de gerechten


MeiMei samen met mevrouw Li

Tussendoor was het eten van het fijnste. Restaurant en het diner waren traditioneel, met bediening in folkloristische kledij. Het restaurant was ook uitgekozen, omdat er een show werd opgevoerd. Vooral de dans met maskers als volksliederen spraken ons (onverwacht) zeer aan. Aan tafel zaten ook aan mevrouw Li’s dochters, met een peuter en haar schoonzoon. Allemaal om ons een onvergetelijke avond te bezorgen. Zoals altijd bij een groepseten, zaten we aan een ronde tafel met draaiende schijf, waarop wel 20 gerechten, alle overheerlijk (we konden ze zelfs niet allemaal proeven) waren uitgestald. De schijf draait voortdurend en je pikt er steeds wat vanaf. Met stokjes natuurlijk. In de loop van het gesprek werd in principe afgesproken, dat wij – het MeiHan Institute of Chinese Guashatherapy – in de toekomst een meerdaagse teaching met prof.X.Zhang zullen organiseren. Is dat niet geweldig? Gezien haar overvolle programma voelen wij ons buitengwoon vereerd dat zij naar Nederland wil komen.  We zullen ons uiterste best doen om dit bezoek tot een succes te maken.  De cursus is bedoeld voor mensen met een TCM achtergrond, aangezien de teaching voortbouwt op de kennis van de meridianen.  Omdat het initiatief net geboren is, kunnen we je nog geen details geven. Wel kun je je voorlopig opgeven, want de plaatsen zullen beperkt zijn. Het voordeel is, dat prof X.Zhang altijd aansluit bij de behoefte, zoals ze zelf zegt. Geef dus op waar je belangstelling ligt, dan wordt daar bij het invullen van het programma (zoveel mogelijk) rekening mee gehouden.

Nog was de gastvrijheid niet uitgeput. Mevrouw Li bood ons aan een kijkje in een Beijing Guasha therapiecentrum te nemen. We kunnen dan met eigen ogen zien hoe prof.X.Zhang’s systeem in de praktijk wordt toegepast. Natuurlijk namen wij de uitnodiging graag aan.  Over enkele dagen als we er geweest zijn, komen we erop terug.

 

De koks koken zichtbaar voor iedereen

 

Folkloristische zangeres

Tot slot. MeiMei en ik zijn opnieuw in de “ban” van de Chinese keuken geraakt. Beijing biedt daarbij alles wat je “maagje” begeert. Er zijn honderden (duizenden) top-restaurants die gezamenlijk alle keukens van China vertegenwoordigen: Sichuan, Yunnan, Hubei, Moslim, Beijing, Cantonees en vele meer. Wat ze daar aanbieden is totaal uniek, van een hele andere dimensie dan dat wij in Nederland gewend zijn. Een culinaire trip naar Beijing is daarom iets onvergetelijks. Mocht zich een groep formeren, dan gaat MeiMei het voor je organiseren. In het kort houdt het in zes feestelijke diners in zes verschillende gelegenheden, inclusief MeiMei’s uitleg en toelichting van het gebodene. De rest van de dagen kun je dan vrijelijk naar eigen goeddunken besteden. Beijing is een fascinerende stad (van 22 miljoen inwoners) met eindeloos veel mogelijkheden. Al s een geborene Beijinger kan MeiMei je helpen de meest interessante plekken te vinden.    

Info & Contact
info(at)meihan-guasha.nl

 

Zeer traditioneel ingericht

KENNISMAKING & UITWISSELING MET DE GUASHA- THERAPEUTEN

Op weg naar prof. X.Zhang Guasha Shop kwamen we eerst voorbij aan de poort van de TCM academie van Beijing. Het is de plek waar ook de Guasha school zijn ruimtes huurt. Het complex is gigantisch. Iedereen en alles die TCM bedrijft is er vertegenwoordigd. 

 

Dan arriveerden wij bij de zeer bescheiden Guasha winkel, annex therapieruimte. Aan de muur prijkt een groot portret van prof. X.Zhang, samen met de schoonzoon van de eerste (zie boven) mevrouw Li, dhr Jiao, die de dagelijkse zaken van de winkel behartigt. We werden hartelijk ontvangen door - je gelooft het niet - drie leraren(essen). Ieder had spontaan gereageerd om tijd en energie beschikbaar te stellen om met ons ervaringen uit te wisselen.

Het eerst gaf mevrouw Li (een andere mevrouw Li) de inleiding in de techniek, zoals deze in de school wordt geleerd. Dan nodigde zij MeiMei uit om haar kunnen te demonstreren. Ik kon het vanwege de taal uiteraard niet helemaal volgen, maar MeiMei vertelde mij later, dat het vooral om de fijne "kneepjes" ging. De school legt grote nadruk op een zeer invoelende, echter tegelijkertijd consistente aanpak, iets wat nooit uitgeleerd raakt. 

Vervolgens mengde ook de heer (alweer) Li zich in het gesprek. Hij straalde grote rust uit, net als de twee vrouwen alle tijd nemend om alle details uit te leggen. Hun betrokkenheid was werkelijk zeer indrukwekkend. Geen spoor van beterweten, aftroeven of opschepperij, een weldaad om zoveel echte menselijkheid te mogen ervaren. Het was het bewijs voor het feit, dat Guasha pas echt "overkomt" als het door een mededogende, positieve, innerlijke houding gedragen wordt.

Bijna ontroerend zou ik zeggen. Zelfs op de foto wordt het zichtbaar wat ik boven beschreef: dit keer is het mevrouw Jia die MeiMei een gezichts beauty Guasha geeft. De eindindruk is dat alle leraren(essen)/ therapeuten een grote inzet, betrokkenheid en kundigheid tonen. Zij zetten zich totaal in voor de Guasha, zonder echter fanatiek of dogmatisch te zijn. Je voelt overduidelijk dat het welbevinden van de ander bij hun boven alles gaat. Alles bij elkaar een hele bijzondere ervaring, waarvoor wij de leraren(essen) hartelijk danken. We zullen elkaar zeker opnieuw ontmoeten! 

 

 

 

Links
TE GAST BIJ PROF. X.ZHANG
BEZOEK AAN HET TCM UNIVERSITEITSZIEKENHUIS
NAAR PRAKTIJK EN OPLEIDINGEN

BOEK "STROOMSYSTEEM EN OPTIMALE VITALITEIT"
HOME

Zie ook website
"INTEGRALE GENEESKUNDE"

 

 
  © Copyright 1996 - 2014 by Han M. Stiekema & MeiMei Yu. Alle rechten voorbehouden. Last updating 06/07/14